Paul Smits, vrijwilliger Plataan

Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk goud waard. Mensen met een groot hart die klaarstaan voor de bewoners van onze huizen. Paul Smits is sinds 2014 vrijwilliger bij Plataan in Heerlen en deelt wat het voor hem zo bijzonder maakt.

“Vanaf het prille begin kreeg ik de kans me te ontwikkelen, kreeg ik het vertrouwen en was er ruimte om fouten te maken. Dat vind ik heel fijn aan het vrijwilligerswerk voor Plataan.” Plataan richt zich op ouderen die na een ziekenhuisopname, als gevolg van een ongeval of ziekte niet direct terug naar huis kunnen. Sinds 2014 startte Paul Smits als vrijwilliger bij ‘Externe Begeleiding’; een cluster dat ondersteuning biedt als een revalidant binnen de eigen omgeving geen vervoer kan regelen.

Variatie
Inmiddels is Paul vijf dagen per week actief bij Plataan. De werkzaamheden ervaart hij als zeer gevarieerd. Hij neemt veel werk uit handen van de medewerkers. “Heb je verbetersuggesties, een goed idee of wil je meer variatie in het werk? Stel het gewoon voor want ze staan daar voor open.” Paul helpt medewerkers in de Gasterie, ondersteunt de receptie waar nodig en is vaak van de partij tijdens evenementen in het theater. Ook in het winkeltje ‘de Shopperie’ is Paul geregeld te vinden.

Persoonlijke aandacht
“De groei van mijn vrijwilligersactiviteiten is op een natuurlijke manier ontstaan. Ik ben nu eenmaal graag druk bezig. Wat niet wil zeggen dat dit voor elke vrijwilliger zo moet zijn. In principe ondersteunt een vrijwilliger gemiddeld in twee activiteiten. Uithelpen bij ‘Externe begeleiding’ heeft voor mij altijd prioriteit. Moet een revalidant naar het ziekenhuis, de huisarts of gaat het om een uitstapje, dan doen ze allereerst een beroep op de eigen omgeving. Lukt dit niet, dan kunnen ze ons inschakelen.” Het team bestaat momenteel uit vijf personen.  “Ik wil doorpakken want stilzitten is aan mij niet besteed. Mijn dagen zijn inmiddels goed gevuld. Juist omdat de activiteiten zo divers zijn, past het me als een jas.” De persoonlijke aandacht en ondersteuning die Paul krijgt, vindt hij heel waardevol. “Ook als er in privésferen iets is, voelen we ons vrij om dit onderling te delen. Dat geeft een fijn gevoel.”

Emoties
“Ik maak gemakkelijk contact en dat is fijn richting de revalidant. Je bent soms best even onderweg, bijvoorbeeld voor een bezoek aan het ziekenhuis in Maastricht. Dat zijn zwaardere behandelingen en dat gaat wel eens gepaard met emoties. Zo kan het spontaan ontstaan dat iemand zijn hart wil luchten. Op dat moment kan ik een luisterend oor bieden. Dat is mooi om te kunnen doen voor iemand.”

Proef, luister, ervaar
“Voor mij omvat vrijwilligerswerk veel meer dan alleen het werk dat je verricht. Je kunt echt iets voor een ander betekenen. Ook neem je een stuk werk uit handen van de medewerkers. En leer je nieuwe dingen, ontmoet je steeds weer nieuwe mensen. Als dat je aanspreekt, loont het zeker om hier eens een dagje mee te draaien. Zo ervaar je de sfeer, de activiteiten en hoe we hier met elkaar omgaan. Proef, luister, ervaar en ontdek wat bij je past. En sta open om fouten te maken. Ik heb hier geleerd om dingen ook los te kunnen laten. Je kunt immers niet alles willen doen.”

2e thuis
Paul heeft tijdens zijn eigen revalidatieperiode zoveel liefde en steun ontvangen van zijn collega’s. En natuurlijk is het leuk om te horen dat ze tijdens mijn afwezigheid ontdekten wat ik eigenlijk allemaal voor mijn rekening neem. Voor mij voelt Plataan als 2e thuis. Nog elke dag kom ik hier met een lach. Waarin het contact met de revalidant mij de meeste voldoening geeft.”

Ook vrijwilliger bij Plataan worden?
Meer dan welkom!

Swenna Buddingh, onze vrijwilligerscoördinator
geeft u graag vrijblijvend meer informatie.
Bel Swenna op 06 – 248 543 08, of klik hier voor meer informatie.

Hopelijk tot snel!