Gertie Manuel – vrijwilligster Douvenrade

Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk goud waard. Mensen met een groot hart die klaarstaan voor de bewoners van onze huizen. Gertie Manuel is sinds 2017 vrijwilligster bij Douvenrade in Heerlen en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.

“De bewoners zijn nog altijd wie ze zijn, ongeacht hun beperkingen.” Gertie Manuel is bewoonster van de Corridorflat in Heerlen en vrijwilligster bij het naastgelegen Douvenrade. “Ik zet me graag in voor mensen die dit het hardst nodig hebben en niet meer volledig zelfredzaam zijn.”

Handjes tekort
Liefde en zorg voor anderen heeft Gertie van nature. Als verpleegkundige heeft ze haar werk nooit als werken ervaren en ook nu helpt ze waar ze dat kan. “De mensen hier lijken wel zelfstandig, maar hebben meer behoefte aan hulp dan op het eerste gezicht lijkt.” Gertie is een van de weinige vrijwilligers en dat maakt het vaak lastig. “We komen hier structureel handjes tekort, er is behoefte aan meer vrijwilligers. Dan komt het niet allemaal op slechts een paar mensen aan. Dan is er meer menskracht en is er meer mogelijk voor de bewoners. Mensen die goed kunnen luisteren, met invoelingsvermogen maar ook met een realistische kijk op het leven kunnen we hier goed gebruiken. Dat je doet wat je kunt, maar ook beseft dat je alles hebt gedaan. Dat nog meer soms niet mogelijk is.”

Juiste intentie
“Ah, daar is Harry, mijn vriend. Als er iets te ‘vechten’ valt, vecht hij mee”, dolt Gertie.
Voor Gertie staat het welzijn van haar medebewoners op nummer één. “Soms is het moeilijk, want je krijgt niet alles in één keer voor elkaar. Doe je dingen met de juiste intentie, dan krijg je hier veel gedaan. Wordt het eens lastig of ervaar ik weerstand, dan juist ga ik door. Het gaat om het belang van de bewoners, daar ga ik voor.” Om de veertien dagen staat het kienen op de agenda. Deze activiteit begeleidt Gertie samen met nog een vrijwilliger. Hierbij helpt ze de mensen die slechthorend of doof zijn.

Humor
“Wat mij steeds weer opvalt, is dat het juist gaat om de kleine dingen. Die maken impact. Het hoeven geen grootste gebaren te zijn. Soms is een dolletje al voldoende voor een lach. Daar doe ik het voor. Even dat momentje van ontspanning en verlichting. Ik ervaar het hier als een fijne gemeenschap. Er is een hoge tolerantie onder bewoners en zorgmedewerkers. We kunnen veel van elkaar hebben en gelachen wordt er genoeg. De kunst is om er elke dag weer het beste van te maken. Niet alles serieus te nemen en het vooral niet mee naar huis te nemen. Ga je ergens over inzitten, dan wordt het lastig.”

Menselijk praatje
“Heeft iemand het even zwaar, dan luister ik aandachtig naar de problemen en weet het zwaartepunt meestal iets te verlichten. Humor doet vaak wonderen. Een menselijk praatje is wat de mensen nodig hebben. Dan kunnen ze hun ei kwijt. Daarbij jezelf zijn is de basis. De mensen hier voelen zich eenzaam. Als vrijwilliger ben je de persoon die hun dag een stukje beter maakt. De mensen wonen graag hier. Soms gaan we met z’n allen op pad inclusief rolstoelen en scootmobiels.”

Gertie nodig nieuwe vrijwilligers uit eens een dagje met haar mee te lopen om te ervaren wat het werk inhoudt. En ook om de sfeer te ervaren. Kennis te maken met de bewoners en te ontdekken wat alleen een glimlach al kan doen voor deze mensen.”

Ook vrijwilliger bij Douvenrade worden?
Meer dan welkom!

Tamara ter Horst, onze vrijwilligerscoördinator
geeft u graag vrijblijvend meer informatie.
Bel Tamara op 06 – 185 306 73 of KLIK HIER voor
meer informatie.

Hopelijk tot snel!