“De functie van zorgondersteuner is mij op het lijf geschreven”

Natalja Walkowiak, Zorgondersteuner locatie Tobias

Mijn naam is Natalja Walkowiak en ik werk sinds vorig jaar als zorgondersteuner bij Sevagram locatie Tobias. Een korte leerzame opleiding – door Sevagram – zorgt ervoor dat je zicht krijgt op de visie van Sevagram: Planetree, (zorgvisie op mensgerichte zorg).
Mijn functie als zorgondersteuner bevalt mij prima. De zorgondersteuner werkt nauw samen met de verzorgden.
Mijn passie heeft altijd in de zorg gelegen en met name spreekt mij de kwetsbare groep “de oudere mens” ontzettend aan. Als kind ging ik al regelmatig bij mijn oma en opa helpen. Ook deed ik al vrij vroeg vrijwilligerswerk in verzorgingstehuizen.
De functie zorgondersteuner bij Tobias is mij op het lijf geschreven. Ik werk met lieve collega’s en met een groep gezellige oudere cliënten. De cliënten bij Tobias zijn ouderen met dementie.

Bij mijn functie als zorgondersteuner horen een aantal taken zoals:
Helpen bij het ontbijt en in overleg met de cliënt een boterhammetje smeren. Tevens wordt er onder het ontbijt een gezellig praatje gemaakt. Om de cliënten nog een beetje te motiveren wordt er samen de tafel gedekt. Na het ontbijt zorg ik ervoor dat de tafel afgeruimd wordt en de afwas in de afwasmachine geruimd wordt. Vervolgens zorgt de zorgondersteuner ervoor dat de bedden opgemaakt/verschoond worden. Daarna moet er gezorgd worden voor de lunch. Dat betekent dat om 13.00 uur de soep gewarmd wordt. Hierbij krijgen de cliënten brood, koffie en/of thee. Ook hierbij is de zorgondersteuner betrokken.
Bij het avondeten zorg ik ook – samen met de cliënten – ervoor dat de tafel mooi gedekt uitziet. Het avondeten wordt door het interne restaurant gebracht. In de avonduren wordt er door de zorgondersteuner met sommige cliënten een spelletje gedaan en dan kunnen ze soms heel blij reageren. Maar net als alle mensen hebben de cliënten ook wel eens geen zin in spelletjes dan probeer ik op andere wijze een praatje te maken of iets met ze te vertellen. Soms komt het voor dat je als zorgondersteuner aanwezig bent bij bezoek van cliënten. De cliënten verlies ik niet uit het oog, tussendoor maak ik nog een praatje met sommige cliënten.
Mijn rooster van werkdiensten is erg gevarieerd. Ik werk verschillende diensten: in de ochtend van 9.00 uur tot 13.00 uur, maar ook in de middag/avond van 13.00 uur tot 20.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur.

Ik heb de mooiste baan van de wereld, ik werk met lieve mensen om me heen, ik werk in de ZORG.