Ciska Don, vrijwilligster Valkenheim

Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk goud waard. Mensen met een groot hart die klaarstaan voor de bewoners van onze huizen. Ciska Don is sinds 2020 vrijwilligster bij Valkenheim in Valkenburg aan de Geul en deelt wat het voor haar zo bijzonder maakt.


Na haar noodgedwongen verhuizing vanuit Nijmegen naar Valkenburg, solliciteerde Ciska op een vacature van vrijwilligster voor locatie Valkenheim. “Mijn goede vriend verhuisde afgelopen jaar naar  Dr. Ackenshuis in Gulpen. Omdat mijn dochter met haar gezin terug zou gaan komen uit Australië en ik er voor deze vriend wilde zijn, heb ik besloten mijn huis over te dragen aan mijn kinderen. Het appartement in Valkenburg heb ik vervolgens van deze vriend overgenomen, een leuke stek in Zuid-Limburg. Ik kende er in het prille begin bijna niemand. Na 35 jaar in Nijmegen te hebben gewoond, wilde ik nieuwe mensen leren kennen en deze vacature voor receptiewerk sprak mij aan. Twee halve dagen vrijwilligerswerk kon ik goed combineren met de bezoekjes aan mijn vriend, waar ik zo’n vier keer per week naar toe ga.”

Watersnoodramp
“Sinds ik hier werk, heb ik al vijf mensen ingewerkt. Ook medewerkers met andere activiteiten die af en toe invielen bij de receptie als dat nodig was. Dat maakt het heel afwisselend. Inmiddels werk ik ook twee avonden in een hotel bij mij in de straat. De combinatie met het vrijwilligerswerk, de bezoekjes aan mijn vriend en alles wat ik voor hem doe, was voor mij goed te doen. Doordat Valkenheim door de watersnoodramp onbewoonbaar is verklaard en ik zelf ook getroffen ben, is er weinig tijd voor vrijwilligerswerk op andere locaties. Omdat ik geregeld in Dr. Ackenshuis ben, geeft dat mij de kans om de bewoners die hier vanuit Valkenheim zijn ondergebracht, te bezoeken. Het is fijn om te ervaren dat het goed met ze gaat en dat ik op deze manier toch iets voor ze kan betekenen. In Valkenheim kwamen bewoners al snel bij mij voor een babbeltje. Voor dit werk moet je van mensen houden, de mensen hebben dat stukje liefde nodig.“

Bekend gezicht
“De receptiewerkzaamheden hebben nu plaatsgemaakt voor het kunnen bieden van een luisterend oor, er kunnen zijn als sociaal maatje. Deze bewoners hebben de ramp meegemaakt en kunnen niet meer terug naar hun oude woonstek. Dat maakt de behoefte aan een bekend gezicht en erover kunnen praten des te groter. Ook voor de familieleden overigens die ik soms tegenkom.”

Persoonlijk aandachtmomentje
Hoe kun je je het beste als nieuwe vrijwilliger opstellen? “Laat het maar over je heen komen. Kun je niet met ouderen en de problematiek omgaan, dan kun je er beter mee stoppen. Je moet er gevoel voor hebben. Het is belangrijk dat je je kunt inleven in de behoeften van de bewoners. De mensen voelen dat. Al is het maar even een persoonlijk aandachtmomentje, dat praatje bijvoorbeeld. Daarmee maak je voor de bewoners al een groot verschil. Je moet er hart voor hebben. Ik houd van mensen en daardoor gaat het voor mij op een natuurlijke manier. Dan kost het geen moeite en kun je er ook van genieten.”

ook vrijwilliger bij Valkenheim worden?
Meer dan welkom!

Anita Cremers, onze vrijwilligerscoördinator
geeft u graag vrijblijvend meer informatie.
Bel Anita op 06 – 225 444 90 of KLIK HIER voor
meer informatie.

Hopelijk tot snel!